Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

11 Απριλίου: μνήμη του αγίου Αντίπα προστάτου των οδοντιάτρων

εικόνα από εδώ



πηγή: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Ο Άγιος Αντίπας, ιατρός στο επάγγελμα, με ειδι­κότητα στα οδοντικά νοσήματα, ήταν ένας από τους πρώτους Χριστιανούς της Περγάμου και χειροτονήθηκε δεύτερος επίσκοπος της πόλης αυ­τής περί το 70 μ.Χ., πιθανότατα από τον Άγιο Ιω­άννη τον Θεολόγο, ο οποίος μνημονεύει και το όνομα του Αγίου Αντίπα στην Αποκάλυψη (Κεφ. Β', 13).








Στα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας του Δομετιανού (81-96 μ.Χ.) ο Άγιος, όντας 83 ετών διαβλήθηκε από τους ιατρούς του Ασκληπιού στον έπαρ­χο της πόλης, ο οποίος τον συνέλαβε για τη χρι­στιανική του δράση, εξαιτίας της οποίας οι δαί­μονες παραπονούνταν στους εθνικούς κατοίκους ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο Άγιος καταδικάστηκε να καεί μέσα σε ένα χάλ­κινο βόδι, το οποίο αποτελούσε δωρεά του βασι­λιά της Περγάμου Αττάλου του Α' (241-197 π.Χ.) στην Ακρόπολη της πόλεως ως τρόπαιο της νίκης του κατά των Γαλατών και το οποίο είχε μεταφερ­θεί από τους Ρωμαίους στο αιγυπτιακό ιερό του Σέραπη, όπου τιμούσαν το βόδι ως ιερό ζώο. Η σορός του Αγίου τάφηκε έξω από το Σεράπιο σε ένα χώρο όπου αργότερα διαμορφώθηκε σε «Μαρ­τύριο», μικρό δηλαδή ναό προς τιμήν του. Όσο για το χάλκινο βόδι μεταφέρθηκε από τον Θε­οδόσιο τον Μέγα στην Κωνσταντινούπολη και το­ποθετήθηκε στην έκτοτε αποκαλούμενη πλατεία του βοός. Μέσα σε αυτό το χάλκινο βόδι, το έτος 610 μ.Χ. οι βυζαντινοί κάψανε τον τυραννικό αυ­τοκράτορα Φωκά Α'.


Η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα, τιμάται και από την Ελληνική και από τη Ρωσική εκκλη­σία στις 11 Απριλίου, θεωρούμενου από τους πι­στούς και στις δύο χώρες ως προστάτη από τους οδοντόπονους.


ΜΑΝΟΥΗΛ ΤΑΣΌΥΛΑΣ








***


Πότε καθιερώθηκε ο Άγιος Αντύπας ως προστάτης των Οδοντιάτρων


Σύμφωνα με την οδοντιατρική ιστοσελίδα dentnews.net το 1967 ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος αποφάσισε την αντικατάσταση της (μέχρι τότε προστάτιδος του) Αγίας Απολλωνίας των Καθολικών, με τον Άγιο Αντύπα, πολιούχο της Περγάμου. Η ίδια ιστοσελίδα παραθέτει το δημοσίευμα της εφημερίδος "Ελευθερία", που αναφέρεται στο θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ