Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για διάλογο με Ρωμαιοκαθολικούς

Πηγή: romfea.gr

Ως γνωστόν, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετέχει εις τον θεολογικόν διάλογον μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
ως και αι λοιπαί Ορθόδοξοι Εκκλησίαι.
Εν όψει της συγκλήσεως της Ολομελείας της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου τούτου από 16ης έως 23ης τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου εις Πάφον της Κύπρου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος προσεκάλεσεν εις το Πατριαρχείον τον αντιπρόσωπον αυτού εις τον διάλογον τούτον, ομότιμον καθηγητήν της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιον Γαλίτην, ο οποίος αφ' ενός μεν ενημέρωσεν Αυτόν επί της άχρι τούδε πορείας του διαλόγου και κυρίως επί του κειμένου της Ραβέννης, αφ' ετέρου δε έλαβε παρ' Αυτού οδηγίας δια την συνέχισιν τούτου.

Αξιοσημείωτοι θέσεις των οδηγιών τούτων είναι ότι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, συνεπές προς την καθ' εκάστην αναπεμπομένην προσευχήν της Εκκλησίας «υπέρ της των πάντων ενώσεως», δεν απομονώνεται, δεν αποκλείει εαυτό από της πλήρους συνεργασίας και κοινωνίας μετά των ομοδόξων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών ούτε από των θεολογικών διαλόγων μετά των ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών, οι οποίοι απεφασίσθησαν πανορθοδόξως, η συνέχισις δε αυτών επεκυρώθη υπό Προσυνοδικών Διασκέψεων και υπό της προσφάτως κατά το παρελθόν έτος εις Φανάριον συνελθούσης Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την Προεδρείαν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το Πατριαρχείον θεωρεί υποχρέωσιν αυτού τον διάλογον τούτον προς άρσιν των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της αποξενώσεως, θεραπείαν των πληγών του παρελθόντος και προσέγγισιν και βαθυτέραν γνώσιν της αληθείας υπό των Εκκλησιών, μετά των οποίων διαλέγεται και προς εξομάλυνσιν της οδού δια την ποθητήν ένωσιν, προς την οποίαν η οδός είναι εισέτι μακροτάτη και μετά πολλών εμποδίων.

Η ένωσις αύτη των Εκκλησιών και το επιστέγασμα αυτής, το κοινόν ποτήριον, προϋποθέτει την ενότητα της πίστεως κατά το πρότυπον των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία θα έλθη, όταν ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος γίνη δεκτός υπό πάντων εις την πληρότητα Αυτού.

Υπό τας ως άνω ταύτας προϋποθέσεις, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετέχει εις τον θεολογικόν διάλογον μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών Ομολογιών, των δεχομένων το Σύμβολον της Πίστεως της εν Νικαία 1ης Οικουμενικής Συνόδου, και είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το έργον τούτο τελεί το Πατριαρχείον στοιχούν απολύτως εις τας αρχάς και τους όρους της Ορθοδόξου πίστεως και της παραδόσεως ημών και προβάλλον αυτάς εις τους χριστιανούς των Ομολογιών μετά των οποίων συνδιαλέγεται.

Εν κατακλείδι, το Πατριαρχείον σημειώνει ότι το έργον του διαλόγου δεν είναι έργον ιδικόν μας, αλλά του Θεού.

Εις τούτο εκάλεσεν ημάς η χάρις Αυτού συνεργούς. Η ένωσις θα επέλθη, όταν η χάρις του Θεού επιπέση εις έδαφος, το οποίον θα έχη καλλιεργηθή και προετοιμασθή με τον διάλογον της αληθείας εν αγάπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ